Boek
Beschikbaarheid / reservering Klantenzone Betalingsbalans
Van
Naar

Les Landes

Paradijs voor surfers, natuurliefhebbers, fervente wandelaars en liefhebbers van openluchtactiviteiten. De Landes bieden immense stranden aan de oceaan, grote bossen en talloze meren.
Het tweede grootste departement van het Franse vasteland (na de Gironde) strekt zich uit langs de Atlantische oceaan aan een zandkust van 106 km die wordt omzoomd door hoge duinen (deel van de côte d'Argent).

Doorheen het bos van de Landes:

Het bos van de Landes van Gascogne met een oppervlakte van bijna een miljoen hectare is het grootste artificiële bos van West-Europa.
Het is een breekbaar en dus beschermd bos met mooie landschappen voor tochten met de fiets, te paard of te voet.
Dit bos bestaat hoofdzakelijk uit zeedennen, steeneiken en kurkeiken. Er zijn tal van fietsroutes, uitgestippelde wegen zoals o.m. de GR8, de Vélodyssée, de kustroute van de weg naar Santiago de Compostella.

Piste Azur > Messanges 45 min ongeveer 10 km, om verder te gaan op de La Vélodyssée of groene route.

De Gastronomie van de Landes

De Landes kent een heel rijke gastronomie: het is de streek van de grootste foie gras-producent van Frankrijk, de plaats waar de eendenmagret werd bedacht, de thuis van grote chefs zoals Guérard, Ducasse en grote namen in de gastronomiewereld zoals Maïté… De producten uit de Landes zijn voor sommigen heel gekend, hier volgt een overzicht:

  • zeeproducten
  • foie gras de canard
  • de kippen uit de Landes
  • het rundsvlees van Chalosse
  • de Bas Armagnac
  • de Vins des Sables of vins de Tursan
  • de arachidenoten
  • de asperge uit de Landes (te koop in de hoeve Darrigade !)
  • de kiwi
  • de pastis uit de Landes…

De meren

Langs de kuststrook liggen achter de duinen en te midden van de dennenbossen tal van vijvers en meren verscholen:

Het meer van Soustons / Azur

Het meer van Soustons/Azur grenst aan de camping en strekt zich over zes kilometer uit tot in Soustons. Het is een zoetwatermeer. De oevers herbergen verschillende landschappen zoals moerassen, waterlopen, eilandjes, bossen met grote eiken en enkele huizen. Het is een ideale plek om te vissen in een aangenaam kader en uitstekend geschikt voor wandelingen. Het meer is ook uiterst geschikt om te varen, in het bijzonder voor roeitrainingen. Neem vanaf de camping de kano en verken het meer.

Het meer van Léon

Het zoetwatermer van Léon behoort tot de grotere meren in de Landes en is gedeeltelijk een natuurreservaat. Een zone is voorbehouden voor ontspanning zoals kanovaren en kajakken.

Het meer is heel begeerd bij vissers maar biedt ook groene zones en fietspaden in een heel landelijk kader.

Het zeemeer van vieux boucau

Het zeemeer van Port d’Albret in Soustons en Vieux Boucau biedt tal van andere mogelijkheden en activiteiten. Een aangelegde fietsroute omzoomt het meer en biedt fantastische fietstochten onder de dennenbomen (ongeveer 5km). Je kan deze tocht ook te voet doen. Via een lus van 3,8 km ga je rondom het meer van Albret.
Deze tocht duurt 40 minuten of 1u30 te voet. De tocht rondom dit meer kan je met de fiets of mountainbike doen maar ook al joggend.

Het zeemeer van Hossegor

Het meer van Hossegor is een zeemeer dat bij elke ebtijd bijna volledig leeg is en zich daarna opnieuw vult. Rondom het meer zijn verschillende stranden. Rond het meer is een mooie route aangelegd, ideaal voor wandelingen met het gezin. Het meer van Hossegor is de enige plaats voor oesterteelt in de Landes.

De typische koeienwedstrijden uit de Landes

De ‘course landaise’ staat voor traditie en spektakel en is erkend als sportdiscipline. De ‘course landaise’ wordt overal in het departement van de Landes beoefend en is een waar spektakel waarbij mannen tegenover een koe staan in een arena. Zeker niet te missen, er worden verschillende spektakels georganiseerd in Soustons, Vieux boucau... hoofdzakelijk in de zomermaanden. http://www.mpcourselandaise.com/

Het ecomuseum van Marquèze

Ga er even tussenuit en bezoek Marquèze!
Het ecomuseum van Marquèze bevindt zich in de gemeente Sabres, op 70km van de camping.
Stap aan boord van de eeuwenoude trein en beleef een unieke ervaring in het ecomuseum van Marquèze, een authentiek gehucht uit de Landes dat dateert uit de 19e eeuw. Je zal er de gemeubileerde huizen van de vroegere inwoners zien. Bekijk de opvoeringen of waag je aan de typische spellen uit de Gascogne en proef een versgebakken gebakje… En voor de jongsten is er avontuur! Spellen en workshops worden gratis aangeboden om het ecomuseum op een ludieke en interactieve manieren te ontdekken. Maak een reis doorheen de tijd in Marquèze, in het hart van de Landes van Gascogne.
https://www.marqueze.fr/

Activiteiten

Vrijetijdsactiviteiten voor het hele gezin, zoals de Accro-branche (Adrénaline Parc in Moliets, voor volwassenen en kinderen met aangepaste parcours in de bomen.) Surfen op het strand van Messanges en de Karting van Magescq.

Meer informatie vindt u op onze pagina Recreatie: Het meer en de nautische activiteiten & De activiteiten in de omgeving

De natuurreservaten

Le courant d'Huchet

Le courant d'Huchet, een echte navelstreng tussen de vijver van Léon en de Atlantische Oceaan is een plek met een rijk verleden, veel tradities en veel habitats voor fauna en flora.
http://www.reservenaturelle-couranthuchet.org/

L'étang Noir

Wandel in Seignosse doorheen het moerasbos van l'étang noir over een pad aangelegd naast het zoete water.
http://www.reserves-naturelles.org/etang-noir

Het moeras van Le marais D'orx

Het natuurreservaat van Marais d'Orx is te voet te ontdekken langs een pad van 6,2 km heen/terug, van het onthaal tot aan de pompen. Hier kan je volop de natuur observeren. Ook mogelijkheid tot geleide bezoeken mits reservering (betalend) http://www.reserve-naturelle-marais-orx.fr/

Meer informatie over de Landes:

logo guide des landes logo-Landes Cote sud XL plage info Pêche landes ot_logo_macs.png